O roślinach i zapylaczach


  • 2021-07-27 – Bób tu, bób tam


    Sezon na bób trwa w najlepsze. Na ryneczkach i w warzywnikach bób uśmiecha się do każdego z nas kusząco. Ale czy wiedzieliście, że kuszący jest on także dla pszczół? Bób należy do najbardziej miododajnych spośród uprawianych przez nas warzyw. Najsilniej nektaruje w ciepłe, parne dni, a jego zapach najintensywniejszy jest wieczorem. Jednocześnie, jak wykazały badania dr Filipiaka z Uniwersytetu Jagiellońskiego, pyłek produkowany przez tę roślinę charakteryzuje się wyjątkowo dobrym składem, korzystnym dla rozwoju pszczelich larw. Ma on kolor szarozielonkawy i takie też obnóża możemy obserwować u odwiedzających tę roślinę pszczół i trzmieli. Nie tylko warto bób jeść ale i sadzić – by pożywiać się na nim mogli także nasi mali sąsiedzi.

    powrót na początek listy wpisów