O roślinach i zapylaczach
-
2021-07-27 – Bób tu, bób tam
Sezon na bób trwa w najlepsze. Na ryneczkach i w warzywnikach bób uśmiecha się do każdego z nas kusząco. Ale czy wiedzieliście, że kuszący jest on także dla pszczół? Bób należy do najbardziej miododajnych spośród uprawianych przez nas warzyw. Najsilniej nektaruje w ciepłe, parne dni, a jego zapach najintensywniejszy jest wieczorem. Jednocześnie, jak wykazały badania dr Filipiaka z Uniwersytetu Jagiellońskiego, pyłek produkowany przez tę roślinę charakteryzuje się wyjątkowo dobrym składem, korzystnym dla rozwoju pszczelich larw. Ma on kolor szarozielonkawy i takie też obnóża możemy obserwować u odwiedzających tę roślinę pszczół i trzmieli. Nie tylko warto bób jeść ale i sadzić – by pożywiać się na nim mogli także nasi mali sąsiedzi.
-
2021-10-15 – Strach ma wielkie oczy
-
2021-10-08 – Zaskakujący bluszcz
-
2021-09-06 – Co te klecanki skleciły…
-
2021-08-30 – Zła jak osa
-
2021-07-31 – Sezon na dyniowate
-
2021-07-27 – Bób tu, bób tam
-
2021-07-24 – Bezpieczny kontakt
-
2021-07-23 – Fioletowo mi
-
2021-07-17 – Wrotycz pospolity
-
2021-07-13 – Błękitna cykoria
-
2021-05-04 – Trzmiele sprawy
-
2021-04-29 – Jasnota purpurowa – pożytek wczesnowiosenny